top of page

Elektrolyse

 1. Intensief programma voor gezicht en genitale zone

 2. Wat is elektrolyse?

 3. Twee soorten elektrolyse 

 4. Gender van het haar

 5. Wat is het verschil tussen elektrolyse en laser?

 6. Behandelingstijd

 7. Wat kost het en hoe boek ik?

 8. Ben ik een goede kandidaat voor ontharing?

 9. Is ontharen pijnlijk?

 10. Specialisten in permanente ontharing

 11. Hoe zich voor te bereiden

 12. Wat gebeurt er tijdens mijn sessie?

 13. Nazorg

 14. De risico's

apilus2.jpg
Anker 1
Anker 2
Anker 3

Gezichtshaar kan zeer stigmatiserend en gênant zijn voor iedere vrouw, transgender of niet. Elektrolyse is de meest betrouwbare optie die vandaag de dag wordt aangeboden om gezichtshaar en haar uit de genitale zone permanent te verwijderen. Laser kan een goed of zelfs een beter alternatief zijn in sommige gevallen, maar is meestal niet voldoende om alle gezichtshaar permanent te verwijderen.

Het laten verwijderen van lichaams- en gezichtshaar is van cruciaal belang voor trans vrouwen die fulltime als vrouw willen leven. Het is immers allesbehalve makkelijk om een baard te verbergen.

1. Intensief programma voor gezicht en genitale zone

Het is van cruciaal belang dat u een elektroloog vindt die uw gezichtshaar kan verwijderen met een minimum aan sessies, en zonder lelijke littekens, putjes of verkleuring van de huid te veroorzaken. Omdat de haartjes van een mannelijke baard moeilijk te verwijderen zijn, is het belangrijk dat trans vrouwen een elektroloog zoeken die ervaring heeft met het verwijderen hiervan. Bij voorkeur iemand die al veel trans vrouwen heeft geholpen. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat er niet zo veel zijn, en misschien al helemaal niet in uw buurt. 

Bij BEAUTY+ Clinic hebben we daarom een intensief programma ontwikkeld voor het verwijderen van het haar van gezichts- en genitale zones. Dit kan het proces enorm versnellen en het probleem oplossen voor mensen die ver van een geschikte elektroloog wonen. U hoeft slechts een paar keer naar België te reizen (4 tot 10 keer, afhankelijk van uw reactie op de behandeling en de bereidheid om terug te komen in plaats van de behandeling dichterbij af te ronden). De reden dat we deze intensieve behandeling aan kunnen bieden is dat we lokale anesthesie gebruiken om de pijn onder controle te houden.

 Opgelet: de anale zone wordt niet behandeld.

 

2. Wat is elektrolyse?

 

 • Het is een beproefde methode die meer dan 100 jaar geleden werd uitgevonden om vervelende, ingegroeide wimperharen te verwijderen.

 • Het is een methode om individuele haren van het gezicht of lichaam te verwijderen.

 • Het vernietigt het groeicentrum van het haar met chemische energie of warmte.

 • Tijdens de behandeling wordt een dunne sonde in de haarfollikel ingebracht. Die follikel is natuurlijke opening van de huid. De huid wordt niet geperforeerd, dus deze insertie is pijnloos.

 

Pro

 • De enige methode voor permanente ontharing goedgekeurd door de 'FDA'.

 • Werkt op alle haarkleuren, huidtypes en lichaamsdelen.

 • Meer dan 125 jaar klinisch bewezen veiligheid en effectiviteit. De resultaten bewijzen al gedurende lange tijd dat dit de beste methode is.

 

Contra

 • Tijdrovend proces omdat elk haartje individueel behandeld moet worden.

 • Pijnlijk proces, daarom heeft u voor langere sessies lokale anesthesie nodig.

 • Duur, want er zijn vele uren nodig.

 • Indien het gelaat wordt behandeld moet u 5 dagen op voorhand stoppen met scheren en 10 dagen op voorhand voor de genitale zone.

 • Als het verkeerd wordt gedaan kan dat leiden tot een gedeeltelijke tot volledige hergroei, blijvende huidbeschadiging en/of infectie.

 • De percentages van hergroei zijn niet nauwkeurig vastgesteld en kunnen nog niet worden voorspeld vanwege een groot aantal variabelen.

Tijdens elektrolyse wordt de ontharingssonde ingevoerd in de natuurlijke huidopening. De huid wordt niet geperforeerd, dus deze insertie is pijnloos.
 

 • Via de sonde wordt een kleine elektrische stroom gestuurd, die de haarfollikel vernietigt. Dit gedeelte is pijnlijk voor veel mensen.

 • Tot slot worden het haar en de haarfollikel verwijderd met een pincet. Dit verloopt pijnloos.

 • Elektrolyse is effectief vanaf er aan één voorwaarde wordt voldaan: de stamcellen te vernietigen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei. Deze bevinden zich in een gebied dat de 'bulge' wordt genoemd, in het bovenste deel van de follikel. Zelfs nadat een haarfollikel aan de onderkant chirurgisch verwijderd zou worden, kan er een volledige haarfollikel teruggroeien. 

Opdat elektrolyse effectief zou zijn is er maar één voorwaarde: de stamcellen vernietigen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei. Deze bevinden zich in een gebied dat de 'bulge' in het bovenste deel van de follikel wordt genoemd.

 

3. Twee soorten elektrolyse 

Er zijn 2 basistypes van elektrolyse die vandaag de dag nog steeds worden beoefend en die we allebei gebruiken bij BEAUTY+ Clinic. We beginnen altijd met thermolyse, maar schakelen indien nodig over op de 'blend' techniek. Hieronder vindt u meer informatie over het verschil tussen thermolyse en blend elektrolyse.

4. Gender van het haar

 • Bij de geboorte zijn er ongeveer 5 miljoen haarfollikels verspreid over het lichaam.

 • Na de geboorte worden geen extra follikels meer gevormd. De grootte van sommige follikels en haren zullen in de loop der tijd wel nog veranderen, voornamelijk onder invloed van androgenen.

 • De precieze afstand en verdeling van de follikels wordt bepaald door de genen. Die bepalen voor de geboorte al hoe de follikels zich zullen vormen en wat de verdeling van het haar zal zijn.

 • Het zich vormen van een baard staat genetisch vast en deze capaciteit is al aanwezig bij de geboorte. Daarom is het haar van mannen en vrouwen genetisch verschillend.

 • Tijdens de puberteit zal het mannelijke vellushaar (kort, dun, lichtgekleurd) onder invloed van androgenen veranderen in wat we 'terminaal haar' noemen.

 

5. Wat is het verschil tussen elektrolyse en laser?

 • Elektrolyse is de enige permanente ontharingsmethode die erkend en goedgekeurd is door de FDA (The US Food and Drug Administration). De FDA is een instantie van de overheid van de V.S. die een brede waaier aan goederen, diensten, en medicatie reguleert om niet alleen de doeltreffendheid van het product maar ook de veiligheid van de consument te verzekeren. De FDA heeft de elektrolysetechniek zorgvuldig onderzocht en kwam tot de conclusie dat deze veilig is en dat er permanent haar mee verwijderd kan worden.

 • Laser ontharing daarentegen kan niet worden aangeboden als permanente ontharing, omdat de effecten vaak tijdelijk zijn. En hoewel laserontharing de haargroei permanent kan verminderen, kan het toekomstige haargroei niet permanent tegenhouden, wat elektrolyse wel kan. Met laser kan het aantal haartjes met 40 tot 80% verminderd worden, zeggen de laatste wetenschappelijke onderzoeken. 

 • Laser is minder effectief dan elektrolyse omdat het zich richt op het pigment van het haar dat alleen in de 'bulb' zit, niet in de 'bulge' waar de groeicellen zich bevinden. De schade aan het haar is alleen groot genoeg om de groeicyclus een paar maanden te vertragen voordat het haar weer opduikt. Het andere voordeel van elektrolyse is dat het geschikt is voor vrijwel alle huid- en haarkleuren, in tegenstelling tot laserontharing.

 • Laser eerst? De regel is: Ga eerst voor laser als u donker haar en een lichte huid heeft. Als u een donkere huid of licht haar heeft, sla dan laser over en kies vanaf het begin voor elektrolyse. 

6. Behandelingstijd

Waarom heb ik meer dan één sessie nodig om een gebied permanent te laten ontharen?

 • Elektrolyse wordt beschouwd als een permanente ontharingsmethode omdat het de stamcellen van de haarfollikel vernietigt. Maar het vereist een reeks sessies over een bepaalde periode. Om een baard volledig te verwijderen moet een minimumtermijn van een jaar als referentie worden genomen. Waarom is dit het geval?

  • De haarfollikel is een van de weinige organen die cyclisch degenereert en regenereert uit stamcellen. Elke haarfollikel doorloopt voortdurend 3 stadia: groei (anagene), involutie (catagene) en rust (telogene).

 • Kennis van de haarcyclus -en in het bijzonder de lengte van de rusttijd- is essentieel voor het begrijpen en interpreteren van de resultaten van elektrolyse.

 • We vragen u om 5 dagen op voorhand te stoppen met scheren indien u uw gelaat laat behandelen. Gaat het om de genitale zone, dan moet u 10 dagen op voorhand stoppen met scheren.

 • Alleen de haren in de groeifase zullen te zien zijn boven het oppervlak van de huid op het moment van de behandeling. De rustende haren zijn niet zichtbaar op het moment van de behandeling, omdat ze na het scheren niet gaan groeien. In het gezicht tellen de groeiende haren voor slechts 60% van al het gezichtshaar. Dit betekent dat minstens 40 procent van het haar niet zichtbaar is op het moment van de eerste behandeling.

 

De groeicyclus helpt te verklaren:

 • Dat permanente resultaten van elektrolyse ontharing alleen kunnen worden bereikt over een aanzienlijke periode.

 • Dat alleen haar in de groeifase kan worden verwijderd tijdens de elektrolyse sessie.

 • De schoonheidsspecialiste kan de groeicyclus niet veranderen, dus de behandelingen moeten worden herhaald voor de haren die niet in de juiste groeifase zaten. Naarmate de sessies vorderen, zullen de behandelingen steeds minder tijd in beslag nemen.

 • U moet een onderscheid maken tussen schijnbaar "valse" hergroei en werkelijke "echte" hergroei. Valse hergroei is het verschijnen van haren die nooit behandeld werden met elektrolyse, maar die groeien in hetzelfde gebied als waar er al haren permanent verwijderd zijn. Echte hergroei gebeurt wanneer het haar niet volledig is vernietigd tijdens de behandeling, wat kan gebeuren.

Hoeveel tijd is er nodig om haar in een bepaald gebied te laten verwijderen? Hoeveel hergroei na ontharing is normaal?

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag van onze patiënten. Ons eerlijke antwoord is: we weten het niet van tevoren. We kennen de gemiddelden, maar we zien een grote variatie tussen de patiënten. We weten niet waarom de ene haar beter reageert op de behandeling dan de andere.

 • De eindeloze controverse over hergroei bij elektrolyse is grotendeels te wijten aan het feit dat je niet kunt zien of het ware hergroei is, of ofdat het een groeiende haar is die eerder in rust was. Je kunt niet naar een haar kijken en er zeker van zijn, want "nieuwe groei"-haren en echte "hergroei"-haren zien er hetzelfde uit.

 • Alles of niets—Er zijn elektrolisten die denken dat een haar meerdere malen moet worden behandeld voordat die definitief wordt vernietigd. Hoewel er misschien enige waarheid zit in het "afbraak"-concept, geloven we er niet in. Wij geloven dat je ofwel de follikel vernietigt, of niet. Als de follikel niet vernietigd wordt, bereikt de hergroei uiteindelijk zijn oorspronkelijke grootte.

 • Er zal altijd een zekere mate van hergroei zijn na de eerste elektrolysebehandelingen, zelfs wanneer deze worden uitgevoerd door een bekwame elektroloog. Als de elektrolyse perfect wordt uitgevoerd, dan zou er theoretisch geen echte hergroei moeten zijn. Door verschillende factoren is dit nooit het geval. Zelfs in de beste handen schatten we dat er een hergroeifactor van 25-50% zal zijn. Hoewel de meningen verschillen over wat een aanvaardbaar percentage is, schatten de meeste ervaren elektrolisten dat, om een behandeling als effectief te beschouwen, minstens 40-50 procent van de behandelde haren permanent verwijderd moet worden bij elke behandeling. Deskundigen kunnen geen definitief cijfer geven omdat er zoveel variabelen van invloed zijn op de resultaten. De vaardigheid van de elektroloog op het gebied van het werken met deze variabelen bepaalt het percentage voorgoed verwijderde haren per individuele behandeling. Laat u niet ontmoedigen, blijf gewoon regelmatig naar uw afspraken komen. Dit zorgt ervoor dat u het beste resultaat krijgt.

 • Voltooiing van gezichtselektrolyse ligt waarschijnlijk tussen minder dan 100 uur tot meer dan 200. Dit is een helaas een ruime periode, aangezien sommige patiënten beter reageren dan andere vanwege factoren die voor ons nog onbekend zijn.

 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

 • Het totale aantal sessies dat nodig is om het haar permanent uit een bepaald gebied te verwijderen varieert van persoon tot persoon. Maar het ongewenste haar dat is verwijderd zal voorgoed zijn verdwenen.

 • In het algemeen zult u waarschijnlijk ten minste 12 maanden lang behandelingen nodig hebben.

 • Het kan in sommige gevallen 8 maanden tot 2 jaar duren.

 • We beseffen dat dit een zeer ruim tijdsbestek lijkt, maar het is gewoon onmogelijk om meer specifiek te zijn, wegens een grote variatie in reactie op de behandeling.

 • We kennen nog steeds niet alle factoren die van invloed zijn op het verschil in de totale behandelduur.

 • Als we na uw eerste sessie merken dat we een slechte ratio aan vernietigde haren hebben, zullen we overschakelen naar een andere methode of onze instellingen aanpassen.

 

Hoe lang moet ik tussen de sessies door wachten?

 • U kunt kiezen tussen een snel traject van 4 weken tussen de sessies (maar hierbij zullen er minder behandelde haren per sessie zijn).

 • Wij raden een traject aan met 6 weken tussen elke behandeling voor de beste balans tussen totale tijdsduur en kostenefficiëntie.

 • De maximale tijd tussen de sessies is 16 weken.

 

7. Wat kost het en hoe boek ik?

Prijs en boeking van elektrolyse

8. Ben ik een goede kandidaat voor ontharing?

Iedereen met ongewenst gezichts- of lichaamshaar is een goede kandidaat voor elektrolyse. Elektrolyse is werkelijk voor iedereen.

Elektrolyse (in tegenstelling tot laserontharing) werkt bij:

 • elk huidtype;

 • elke haarkleur;

 • elk deel van het lichaam.

De enigen die geadviseerd worden om geen elektrolyse te laten uitvoeren, zijn mensen met een actieve huidontsteking.

 

9. Is ontharen pijnlijk?

 • Het korte antwoord is voor de meeste mensen ‘Ja’.

 • Helaas is de haarfollikel het deel van de huid dat de meeste zenuwen bevat.

 • Hoewel veel klanten elektrolyse kunnen verdragen zonder pijnstilling kunnen we niet beloven dat deze behandeling volledig of grotendeels pijnloos zal zijn.

 • De grootste beperkende factor voor de duur van een sessie is voor de meeste elektrolisten de pijntolerantie van de patiënt. Daarom hebben we bij BEAUTY+ Clinic, gezien de beschikbaarheid van medisch personeel, een oplossing gecreëerd zodat de patiënt langere sessies  kan verdragen, gedurende meerdere opeenvolgende dagen. We gebruiken lokale anesthesie om het u comfortabeler te maken tijdens de behandeling, gezien het de pijn draaglijk maakt. Als u nog steeds vindt dat de pijn te veel is om te kunnen verdragen, kan er ook een plaatselijke verdoving (vergelijkbaar met het verdovingsmiddel dat tandartsen gebruiken) worden toegediend zodat het gebied dat wordt behandeld, gevoelloos wordt. Dan voelt u er dus helemaal niets meer van.

10. Specialisten in permanente ontharing

Bij BEAUTY+ Clinic wordt elektrolyse uitgevoerd door 2 verschillende getalenteerde specialisten die gepassioneerd zijn door hun job.

 

 

 

 

 

11. Hoe zich voor te bereiden

Voor de eerste sessie van de ontharingsbehandeling moet u zich bewust zijn van het volgende:

 • Er mag de afgelopen drie maanden niet geëpileerd of gewaxet zijn.

 • Stop tijdig met scheren voor uw behandeling:

  • Voor het gelaat: stop 5 dagen op voorhand

  • Voor de genitale zone: stop 10 dagen op voorhand

Dit zorgt ervoor dat uw gezichts- of lichaamshaar lang genoeg is om optimale resultaten te bereiken. Zorg er ook voor dat u comfortabele kleding draagt.

 

12. Wat gebeurt er tijdens mijn sessie?

 • Tijdens uw eerste sessie zullen we kijken naar uw huid en uw haargroei. Wij leggen u dan alles uit wat u moet weten en stellen een behandelplan op. Ook kan Dr. Beckers Olivier u reeds op vele vragen reeds een antwoord hebben gegeven.

 • De specialiste gebruikt twee instrumenten: een computergestuurde epilator en een pincet.

 • Tijdens de behandeling ligt de patiënt neer terwijl de sonde telkens in de haarfollikel wordt ingebracht en de haren worden verwijderd. 

 • De epilatorsonde wordt via de haarschacht ingebracht. De huid wordt niet beschadigd omdat de sonde door een natuurlijke opening heen schuift. Het inbrengen van de sonde is vrijwel pijnloos.

 • De sonde geeft vervolgens elektrische stroom af gedurende enkele seconden. Dit kan pijnlijk zijn.

 • Tot slot wordt de haar met een pincet uit de huid verwijderd. Dit is pijnloos.

 • We houden meestal elk uur een korte pauze van 5 minuten, en natuurlijk zijn er toiletpauzes als en wanneer die nodig zijn.

 

13. Nazorg

Na uw ontharingssessie moet u zeker het volgende onthouden:

 • Breng de nazorglotion aan voor een snel en effectief herstel.

 • Gebruik de eerste drie dagen na de behandeling geen make-up, zonnebrandcrème, alcoholhoudende producten of scrubs.

 • Vermijd intensieve blootstelling aan de zon gedurende drie tot vijf dagen.

 • Neem een ijskompres of nat kompres uit de koelkast en breng het aan op de zwelling: 15 minuten per keer, met pauzes tussen van 10 minuten.

Welke huidreactie kan ik na mijn behandeling verwachten?

Op de dag van u uw behandeling kan de huid rood worden en kunt u een branderig gevoel ervaren. Dit varieert van persoon tot persoon en is tijdelijk. Er kunnen tijdelijk ook korstjes op de huid verschijnen. Het is belangrijk om deze met rust te laten, om infectie en littekens te voorkomen. Er kan ook tijdelijk een lichte zwelling van de huid optreden.

 

14. De risico's

 • Er zijn over het algemeen geen permanente bijwerkingen.

 • Het risico van ontharing via elektrolyse is epidermale schade en beschadiging van de epidermale melanine. Epidermaal letsel kan leiden tot littekenvorming. Schade aan de epidermale melanine kan resulteren in hypopigmentatie. Als de schade aan de onderhuid te groot is, kunnen er ook putjes ontstaan.

 • Het vinden van een elektroloog met veel ervaring is de sleutel tot het verlagen van het risico op bijwerkingen.

anatomie.jpg
apilus.jpg
apilis3.jpg
apilius6.jpg
specialiste.jpg
bottom of page